Sunday, March 18, 2012

1. nap - A lista


Az első nap feladata, hogy a nap folyamán (lehetőleg reggel) írjunk egy listát 10 dologról, amiért hálásak vagyunk az életünkben. Segítségünkre lehet, ha kategóriákat alkotunk először, például: pénzügyek, család, munka, egészség stb. A helyzet mégsem könnyű. Kiragadhatunk általánosságokat, amikért jó esetben, - akkor is ha helyzetünk nem éppen rózsás - hálásak lehetünk: a tetőért a fejünk felett, az ételért az asztalon, a ruhákért a szekrényben, ám ez veszélyt is rejt magában. Amikor arra gondolsz, hogy köszönöd, amiért van munkád, mert különben nem tudnád fizetni a számlákat, gyakran az is eszedbe jut, hogy közben nem jössz ki a főnököddel, unalmas a munka, vagy éppen túl sokat kell utaznod az otthonod és a munkahelyed között. Ez pedig azonnal elpusztítja a hála érzetét. Sajnos meg kell tanulnunk visszafogni ezeket a negatívumokat. Semmi nem tökéletes, de a mi feladatunk most az, hogy a pozítív aspektusokra koncentráljunk. Csak azokra!
Nem elég köszönetünk 10 tárgyát leírni, meg is kell indokolni:
Hálás vagyok .............. mert .............. (Hálás vagyok a barátnőmért, mert mindig megnevettet. Köszönöm az új szoknyám, mert nagyon kényelmes)
Nem létezik túl közönséges vagy kicsi hála, és nem létezik túl nagy sem. Lehetsz hálás csupán egy mosolyért, vagy akár egy életmentő műtétért, valójában nem maga a tárgy a fontos, hanem az érzés amit kivált. Legalábbis szerintem.
Miután a lista elkészült, olvasd fel. Magadban vagy hangosan, azt te döntöd el. Minden állításod után mondd ki háromszor, hogy köszönöm, és próbáld meg teljes szívedből átérezni, a szavak önmagukban nyilván semmit nem érnek.
Ezt a listát minden reggel meg kell majd írnod, a többi 27 napon is. Nem baj, ha ugyanazért leszel hálás, a miért mindig más lesz. Ahogy a listát összeszedtem a fejemben meglepett az, hogy milyen sok pozitívumot találtam. Ez a varázslat része...amikor tökéletlen életedben észreveszed és felfedezed a jót, amikor a szituációdtól és életkörülményeidtől függetlenül ráébredsz, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás.
Kicsit elszégyeltem magam. Miért nem láttam ezt eddig?

6 comments:

 1. "Amikor arra gondolsz, hogy köszönöd, amiért van munkád, mert különben nem tudnád fizetni a számlákat, gyakran az is eszedbe jut, hogy közben nem jössz ki a főnököddel, unalmas a munka, vagy éppen túl sokat kell utaznod az otthonod és a munkahelyed között. Ez pedig azonnal elpusztítja a hála érzetét. Sajnos meg kell tanulnunk visszafogni ezeket a negatívumokat. Semmi nem tökéletes, de a mi feladatunk most az, hogy a pozítív aspektusokra koncentráljunk. Csak azokra!"


  hú, ez igen nehezen kezdődik.
  pedig én elég pozitívan gondolkodom.

  ReplyDelete
 2. Tényleg nehéz...de talán ha megpróbáljuk és gyakoroljuk, előbb utóbb a rossz dolgokban is találunk majd pozitívumot, és az tiszta haszon :)

  ReplyDelete
 3. Bennem hasonló gondolat fogalmazódott meg idén, ahogy az óévet búcsúztattuk. Azóta viszont sokat sírtam amiatt, hogy eddig ezt nem vettem észre, vagy nem értékeltem eléggé. Belegondoltam, milyen lehet másnak, akinek ez nem lehet ilyen élete. Ami nekem természetes, hogy megvan, az valakinek egy elérhetetlen vágy, amiért nap mint nap küzd és igenis hálás vagyok érte, hogy ez megadatott nekem.

  ReplyDelete
 4. sziasztok! tegnap egy ismerősöm ajánlotta ezt a könyvet és ma pedig rátaláltam erre a blogra. én is kipróbálom . köszönöm a lehetőséget h végigkövethetem a könyvet! szép napot nektek! Ana

  ReplyDelete
 5. Ma találtam rá erre a blogra, és nagyon örülök, hogy végre használhatom a tudásomat, kiönthetem valamiben a lelkemet, megtudhatom miért nem láttam eddig az életben lévő csodálatos dolgokat!Az elején egy kicsit nehéz volt a küldetés, csak az volt a lényege (nekem legalábbis) hogy mindig le kellett írnom azt hogy Hálás vagyok... és már is tudtam miért vagyok hálás!Köszönöm, neked, kedves író, hogy online csinálhatom a feladatokat, és a hála beszél majd belőlem! :)
  Köszönöm, hála érte!
  Bettina

  ReplyDelete
 6. Fura,amikor felolvastam a végén még hosszú percekig mosolyogtam és éreztem a hálát.....és tényleg hálásnak kell lennünk mindenért,hisz minden okkal történik körülöttünk :)

  ReplyDelete