Tuesday, March 20, 2012

3. nap - Varázslatos kapcsolatok


Rhonda az alábbi példákkal hansúlyozza emberi kapcsolataink fontosságát: Soha senki nem komponálna zenét, festene, kísérletezne, kutatna, alkotna, ha nem lenne senki, akivel mindezt megoszthatná. Életünket az mozgatja, hogy szinte minden percben kapcsolatot teremtünk és ápolunk másokkal, legyen az családtag, társ, barát, tanár, kolléga sőt akár a természet maga, éppen ezért a kapcsolataink iránt érzett szeretet és hála nagyon fontos szerepet kap a programban. Nem véletlenül jelent meg rengeteg kultúrában és vallásban az „Amit másokkal teszel, azt kapod vissza” kijelentés. Passzol a képbe, nagyon is.

Rhonda megemlíti, hogy nem egy kutatás jutott arra az eredményre, hogy ha egy kapcsolatban van egy negatívum, akkor tíz pozitívum kell ahhoz, hogy a kapcsolat jó irányba fejlődjön.

Én azonban elgondolkodtam, vajon ki dönti el ezeket a bizonyos negatívumokat? Hát én!Úgy értem, rajtam áll, hogy például a párom bizonyos rossz tulajdonságait elfogadjam, és ahelyett, hogy az töltené be a vele kapcsolatos gondolataimat, inkább hálát érzek a jó tulajdonságaiért. Ne értsük félre, nem a szélsőséges vagy morált és etikát mellőző viselkedésről vagy szokásokról beszélek, mint például a fizikai bántalmazás, megalázás, hűtlenség stb. Nyilvánvaló, hogy nem kell eltűrnünk az említett bánásmódot, csak mert esetleg valami pozitívum is rejtőzik a kapcsolatban. Apróságokra gondolok, amelyek idegesítenek, és ha hagyom akkor megmérgezik a viszonyom a másik emberrel.

Az én kedves férjem hanyag, rendetlen és feledékeny. Összpontosíthatok erre minden percben, hogy mire hazajön leordíthassam a haját (volt, hogy megtettem!), ám ehelyett megpróbálok inkább hálásnak lenni mindazért a jóért, amit kapok tőle. A szeretetéért, a humoráért, tudásáért. Ha így teszünk, előbb-utóbb nem csak szem elől tévesztjük a rossz szokásokat, egyszerűen nem lesz jelentőségük.

Szeressük a másikat, úgy ahogy van (Bridget Jones után szabadon)

A mai nap tehát a más emberek iránt érzett szeretet és hála jegyében telik. Válassz ki 3 embert, akikkel szoros kapcsolatban állsz (nem baj, ha a kapcsolat esetleg nem felhőtlen, sőt...), keress róluk egy-egy képet, amit magaddal vihetsz bárhova is mész a mai nap, vagy melyeket a monitorodon helyezhetsz el. Ezután fogj egy darab papírt (vagy nyisd meg a Word-öt) és írj le fejenként 5 olyan tulajdonságot vagy kapcsolatotok 5 olyan alappillérét, amelyért hálás vagy. Minden mondatod kezdd a köszönöm szóval:

Köszönöm (név), amiért ............. (Köszönöm XY-nak, amiért remek kolléga, akivel jó együtt dolgozni)

A fényképeket próbáld meg olyan gyakran megnézni, amilyen gyakran csak lehetséges, és akárhányszor rájuk pillantasz, mondj valamiért köszönetet ezekkel az emberekkel kapcsolatban.

Minél hálásabbnak érzed magad, annál gyorsabban tűnnek majd el a problémák a kapcsolataidból, hiszen egyre több olyan szituációt kapsz majd, amiért csak még hálásabb lehetsz. A jobb emberi kapcsolatok életed minden területére kihatnak majd.

Ezt a gyakorlatot nem szükséges minden nap elvégezni, de megteheted, kiváltképp, ha egy adott kapcsolatodnak komoly fejlődésre van szüksége.

Egy valamit nem szabad azonban elfelejteni, és ez az én személyes véleményem. Semmilyen módon nem vagy képes másokat megváltoztatni...hálával sem. Csupán önmagadat.


4 comments:

  1. Ezen jól elgondolkoztam. És mennyire így van! Ez nálam nem kis feladat lesz, de ha sikerül, én nyerek! Nagyon sokat!

    ReplyDelete