Friday, March 23, 2012

6. nap - Varázslatos munka

A munka életünk szerves része, legyen szó akár egy állásról, tanulásról vagy otthonunk rendben tartásáról. Gyakran nyűgnek érezzük, nekem például világ életemben az volt a bajom, hogy utálok mindent, ami kötelező :)
Miért van az, hogy két ember, akik ugyanolyan iskolázottak, tehetségesek, és ugyanazt a munkát végzik, mégis hihetetlen különbségeket produkálnak sikerességükben? A különbség rendszerint a hozzáállás. Míg egyikük örömmel és hálával végzi munkáját, többet és többet akarva, addig a másik esetleg zsörtölődve, unottan robotol, és kizárólag a negatívumokat veszi észre.
Mondhatjuk, hogy á ez nem teljesen igaz, mindegy, hogy mit érzek a munkám iránt, ha megerőltetem magam és keményen dolgozok, akkor nekem is esélyem van a sikerre. Hogyne...csak közben tönkreteszed esetleg az egészségedet, megromlanak kapcsolataid, és végül gyűlölni fogod a tényt, hogy keményen kell dolgoznod. Miért nem tanulunk meg inkább hálával és örömmel tekinteni kötelezettségeinkre? Az elmúlt 5 napban észrevettem, hogy a lényeg az apróságokban rejlik. Nem muszáj szeretned az összes főnököd és kollégádat, nem muszáj feltétel nélkül szeretni a munkakörödet, de mindannyian tudunk találni legalább egy olyan feladatot és munkatársat, amiért és akiért hálásak lehetünk. Nem muszáj szeretned a jelenlegi fizetésed mennyiségét, de hálásnak kell lenned, mert rengetegen vannak, akiknek állásuk sincs.

Rhonda azt a feladatot adja mára, hogy munkahelyünkön, az iskolában vagy akár az otthoni takarítás alkalmával vegyük észre mindazt, amiért hálát adhatunk, és fejben írjunk egy listát róluk, megindokolva minden kijelentést. Minél hosszabb a lista annál több pozitív érzést tudsz majd elraktározni, ami nem csupán hozzáállásodat változtatja meg azonnal, hanem segít bevonzani jobb körülményeket, szituációkat.
Mit csináljunk, ha éppen munkahelyet próbálunk váltani, vagy akár kimondottan gyűlöljük a robotolás helyszínét vagy fajtáját? Ez sajnos nem változtat a feladaton. Ha hálás tudsz lenne azért amid most van, az nagyban megnöveli az esélyét annak, hogy bevonzz valami megfelelőbbet, ráadásul addig is talán kicsit jobban fogod érezni magad ott, ahol jelenleg vagy.

Ha egyáltalán nem dolgozol és nem jársz iskolába, válaszd a mai napra a kapcsolatokkal, egészséggel vagy pénzzel foglalkozó gyakorlatot, de emlékezz a munkához kötődő gyakorlatra, jól jön majd abban az esetben ha újra dolgozni kezdesz.

2 comments:

  1. Nekem most a kert ad sok munkát, de nagy örömmel végzem és közben arra gondolok, most teszem azt, amihez "igazán kedvem" van! És a virágok meg is köszönik, mert minden nap kinyílik egy új és én gyönyörködhetek. Ha végig nézek a kis kerten, van miért hálásnak lennem!

    ReplyDelete
  2. Meg is látszik a kerten hogy mennyit gondoskodtok róla!

    ReplyDelete