Saturday, March 24, 2012

7. nap - Kiút a negativitásból


Azt hiszem ez az egyik legfontosabb fejezet a könyvben. Ahogy már többször leírtam ebbe a blogba, az emberek többsége, köszönhetően történelmünknek, kultúránknak és civilizációnknak sokkal inkább a negatívumokra fókuszál az életében, mint a pozitívumokra. Még azok is, akik azt állítják, hogy pozitívan gondolkodnak elismerik, hogy gyakran az csak egy vékony réteg a negativitás felett, és utóbbit nagyon nehéz kirobbantani. Áttörés akkor történhet, ha megtanulunk hálásak lenni, akkor is amikor nagyon nehéz helyzetben vagyunk az élet bármelyik területén. Ezáltal a negatívumok eltörpülnek előbb-utóbb, megváltozik a hangulatunk és egész világnézetünk.

Rhonda első példája nagyon is passzol a jelenlegi gazdasági helyzethez. Munkanélküliség....
Hogyan lehetnék ezért hálás??? Az első lépés, hogy megérted, nem konkrétan a munkanélküliségért kell hálásnak lenned, hanem sok más apróságért, ami kapcsolódik hozzá.
Például:
- Hálás vagyok, mert több időt tölthetek a barátaimmal és családommal.
- Hálás vagyok, mert megtanultam becsülni a munkát úgy, ahogy eddigi életem során soha.
- Hálás vagyok, mert szabadidőmnek köszönhetően megtanultam főzni, és táplálni tudom a szeretteim.
- Köszönöm, hogy egészséges vagyok, és készen állok arra, hogy újra dolgozni kezdjek.
- Köszönöm az állásinterjúkat, mert mindből tanultam valamit, akkor is ha nem engem választottak.
Stb.
Miközben felsoroljuk, hogy egy nehéz szituációban vagy élethelyzetben miért lehetünk mégis hálásak, nagyon kell vigyázni arra, hogy gondolataink ne térjenek le az útról a negatívumok irányába. Ha azon kapod magad, hogy negatív gondolatok motoszkálnak az elmédben (hogy fizetem ki a számlákat, nincs elegendő munkalehetőség, nem kellek sehova), gyorsan állítsd le magad, és térj vissza valamihez, ami hálát ébreszt a szívedben. Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ha nem is hiszel maximálisan a vonzás törvényében, és abban hogy a hála segítségével bevonzol új, csodás embereket, megoldásokat és szituációkat, azt akkor is el kell ismerned, hogy a hála érzése megváltoztatja, jobbá teszi a kedved, megemeli az energiaszinted...és olyankor jobban látsz! Észreveszel olyasmit is, amit eddig nem, kreatívvá válsz és bátrabbá, ami akár azt is jelentheti, hogy például egy olyan állást pályázol meg, amitől korábban tartottál.

A következő példa egy fiú, akinek feszült és hűvös az apjával való kapcsolata. Annak ellenére, hogy a fiú sok mindent nehezményez apja viselkedésében, rengeteg olyan tulajdonságot talált, amiért hálás lehetett: Az apja mindig keményen dolgozott, hogy őket eltartsa. Az apja finanszírozta sz ő egyetemi tanulmányait. Az apja mindig kiállt az édesanyja mellett. Miután a fiú leírta a maga hála-listáját, rögtön másképpen tekintett az apjára. Nyitottabbá vált, feloldódott, és a kapcsolatuk szépen változni kezdett, hiszen az apa megérezte, észrevette a fia érzéseiben történt változásokat.

Mai feladatunk a fentiek alapján, hogy az életünkben jelenlévő, legnegatívabb helyzetet elkezdjük hálával kezelni. Írj egy 10-es listát, minden mondatod kezdd azzal, hogy: "Hálás vagyok amiért..." majd a lista végére írd le többször a köszönöm szót. Próbálj meg csak örömöt és hálát érezni, zárd ki a negatív gondolatokat.
Nem lenne csodálatos, ha a legnehezebb időkben is képesek lennénk bizakodni és örülni? Azt gondolom, hogy az egész emberiség gyökeresen megváltozna, ha elérnénk, hogy többé ne a hála függjön a pozitív és negatív helyzeteink mennyiségétől...mert ez azt jelentené, hogy a pozitív és negatív helyzeteink függnének a hálánk mennyiségétől.


No comments:

Post a Comment