Sunday, March 25, 2012

8. nap - A varázslatos hozzávaló


Van egy nagyon fontos területe életünknek, melynek segítségével magasabb szintre fejleszthetjük a hála varázsát, ez pedig az evés és ivás. Érdekesen hangzik, nem igaz? Ám gondoljunk csak bele...emlékezzünk egy olyan esetre, mikor nagyon éhesek voltunk, vagy szomjasak. Elménk nem működött megfelelően, kényelmetlenül éreztük magunkat, energiaszintünk lezuhant. Aztán emlékezzünk arra a megkönnyebbülésre, amit akkor éreztünk, mikor éhségünket és szomjunkat csillapítottuk. Mindenki egyetérthet abban, hogy étel és víz nélkül nem létezne élet a Földön, mégsem mondhatjuk, hogy igazán megbecsüljük, legalábbis nem a nagy többség. A civilizált világban természetes, hogy naponta többször étkezünk, friss vizet, üdítőt, kávét, teát iszunk...mondunk érte köszönetet? Érzünk hálát tudatosan minden egyes étkezés után vagy közben? Vizsgáld meg általános viselkedésed, érzelmeid, melyek főzéshez, evéshez, iváshoz kapcsolódnak. Magamról elmondhatom, hogy imádok enni, és mikor leülünk az asztalhoz áldást is mondunk. Ennyi. Ez nem valami sok.

Már az ókori egyiptomiak is köszönetet mondtak Isteneiknek az ételért és vízért, sőt hittek abban, hogy ha hálát adnak értük, azzal megáldanak és megtísztítanak mindent, ami az ebédlő asztalán kapott helyet. Mára mind a hála, mind az áldás kiveszett étkezési szokásainkból. Ugyan a vallásos emberek imádkoznak főétkezések előtt, ám az nem feltétlenül intenzív, inkább megszokás...sajnos.

Rhonda szerint a vonzás és Newton kölcsönhatás törvénye szerint, ha a világon minden egyes személy őszinte hálát érezne akárhányszor táplálékot vesz magához vagy vizet iszik, az nagyban megváltoztatná a táplálkozást érintő iparágakat, a mezőgazdaságot, vagy akár az ivóvíz készletet. Ez meglehetősen vad gondolat, de nem annyira vad, hogy ne tudjam elképzelni...

Mai feladatunk az, hogy minden evés, ivás alkalmával őszinte hálát adjunk. Nem csupán az elkészült ételért...adjunk hálát mindazoknak, akik lehetővé teszik azt, hogy kenyér kerüljön az asztalunkra. Adjunk hálát a búzáért, azokért, akik learatják, azokért, akik lisztet varázsolnak belőlük, és a pékekért, akik megsütik. Sőt még a bolti eladóért is hálát adhatunk.
Fontos az is, hogy engedjünk felszabadult örömet a szívünkbe, mikor megérezzük az étel illatát, és amikor a szánkba veszünk egy falatot, vagy egy korty italt, próbáljuk meg igazán megízlelni. Mindegy mit eszel, az evés minden alkalommal legyen egy gazdag, örömmel és hálával teli tevékenység. Ha így teszel, egyrészt ellazulsz az étkezések folyamán, amit a gyomrod meg fog köszönni, másrészt még egy hála-gyakorlattal növeled majd energiaszinted, hangulatod...és ezáltal minden mást!

2 comments:

  1. Igaz! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma...
    Tényleg hálásak lehetünk érte!

    ReplyDelete
  2. de milyen sokan nem értik...

    ReplyDelete