Friday, April 6, 2012

20. nap - Szív-varázs


A mai nap nem csupán arról szól majd, hogy egy új módszert tanulunk, melynek segítségével ismét általánosíthatjuk a hála érzetét hétköznapjainkban...ma egy bizonyos területre koncentrálunk, nem csak mentálisan és lelkileg, hanem fizikailag is. Ez a terület pedig a szív.

"A hála a szív emléke" - Jean-Baptiste Massieu

Amikor szomorúak vagyunk, gyászolunk vagy megbántottak minket, gyakran fizikai fájdalmat érzünk a szívünkben, és ugyanígy, mikor boldogság és öröm ér bennünket, egy kellemes bizsergés járja át szívünk tájékát. Nem véletlenül születtek meg a "megszakad a szívem" vagy "repes a szívem" kifejezések.
Orvosok, és kutatók állítják, hogy ha képesek vagyunk a hálát összekapcsolni szívünkkel, az azonnal pozitívan hat szívverésünkre, vérnyomásunkra, vérkeringésünkre, ezek pedig jótékonyan befolyásolják immunrendszerünket, és oldják a stresszt. Szintén fontos megértenünk, hogy emberi lényekként egy mentális vagy érzelmi impulzust sokkal inkább képesek vagyunk magunkba fogadni, ha fizikai érzés is társul hozzá.

Mai gyakorlatunk az, hogy egy kellemes, nyugodt helyen hátradőljünk, becsukjuk szemünket, majd a mellkasunkra fókuszálva, kimondjuk a köszönöm szót. Akár kezünket is a szívünkre tehetjük, és ezt nem képletesen értem. :) Előfordulhat hogy néhányszor meg kell ismételnünk ezt, mielőtt bármi konkrétat érzünk a szív tájékán, ám mikor sikerül, vegyük elő a 10-es listát, amit a vágyinkról írtunk néhány napja, olvassuk el őket egyenként, és minden egyes vágy kimondása után ismételjük meg a fenit gyakorlatot. Lelkünk megnyugszik, testünk ellazul, olyan, mintha egyfajta meditatív állapotba kerülnénk. Valóban repesni fog a szíved....lehet ennél jobb érzést elképzelni?No comments:

Post a Comment