Saturday, April 7, 2012

21. nap - Varázslatos eredmények


Ki ne szeretné, hogy sikerüljön minden az életében, hogy az akadályok elgördüljenek az útjából, hogy a kudarcok és rossz meglepetések elkerüljék? Azt gondolhatjuk, á ilyen nem létezik...semmi nem tökéletes. Való igaz, ahogy az is, hogy néha szükségünk van nehéz helyzetekre, hogy tanuljunk belőlük, ezért kaptuk feladatként a 7. napon, hogy hálával forduljunk a problémák irányába is. Mit tehetünk még azért, hogy az előttünk tornyosuló feladatok, és kötelezettségek sikeresebbé váljanak?

"Te köszönetet és hálát adsz étkezések előtt, rendben van. Ám én hálát adok a koncert és opera előtt. Hálát adok a színházban, mielőtt elkezdődik a játék, hálát adok mielőtt kinyitok egy könyvet, és mielőtt rajzolok, festek, úszok, sétálok, játszok, táncolok, és hálát adok mielőtt a tollam a tintába mártom. " - G.K. Chesterton (író)

A fenti idézet nagyon megfogott. Valóban...mikor volt utoljára, hogy hálát adtam valamiért, ami még meg sem történt, valamiért, amit a jövőben fogok csinálni, de már előre megköszönöm a sikerét? Soha nem tettem ilyet, pedig milyen szép, és okos gondolat.
Hálát kellene adnunk, amikor megérkezik a szerelő, hogy jó munkát végez majd, hálát kellene adnunk, mikor készülünk egy vizsgára, állásinterjúra. Megköszönhetnénk előre egy verseny eredményét, egy beszélgetést, egy találkozást. Ehelyett hajlamosan vagyunk ítélkezni, azon agyalni, hogy vajon mi lesz, és mit hoz a jövő. Mikor értjük meg végre, hogy ez a jövő nagymértékben tőlünk függ?
Rhonda felhoz egy tanulságos példát: Bemész a munkahelyedre, és azt az üzenetet kapod, hogy a főnök azonnal beszélni akar veled. Mi az első reakciód? Talán nem mindig, de általában az, hogy úristen mi történt? Bajban vagyok...létszámleépítés van stb. Előre ítélkezel. Ehelyett miért nem mondasz köszönetet és adsz hálát a főnököddel való beszélgetés kimenetelével kapcsolatban ?? Ez nem csak a vonzás törvényét hozza működésbe, hanem megváltoztatja kisugárzásodat, hangulatodat, energiádat, és még ha a beszélgetés témája nem is kellemes, talán sikerül valami pozitívumot kihozni belőle, és másként tekinteni rá.

Mai feladatunk, hogy találjunk 3 olyan eseményt, helyzetet, mely ezen a napon fontos lehet számunkra, és annak sikeréért hálát adjunk. Ez lehet valami egészen egyszerű dolog, mint amilyen a takarítás, vásárlás, baráti találkozó, vagy nagyobb horderejű szituáció, mint amilyen egy orvosi látogatás, vizsga, új munkahely. Köszönetedet írd le, úgy mintha az esemény már megtörtént volna, például:
" Köszönöm a mai biológia vizsgát, ami nagyon jól sikerült."

Ám ez nem minden...gondoljunk egy olyan szituációra, ami váratlan és esetleg negatív. Lekéssük a buszt, kifut a leves, valaki elveszi előlünk a tökéletes parkolóhelyet. Általában ilyenkor csalódottak vagyunk, akár pánikolunk, vagy legalábbis szitkozódunk. Mi lenne, ha inkább hálásak lennénk azért, hogy ebből is kisülhet valami jó...illetve, ami történt az nem tragédia, és minden jóra fordul? Mint a mesében, igaz? :)
Második feladatunk, hogy 3 bizonytalan helyzetet pozitívan, hálával kezeljünk. Ez lehet 3 email, amit épp kibontani készülsz, 3 telefonhívás, amit meg kell tenned, valami szokatlan, és új feladat, vagy bármi, ami váratlanul érkezik napod folyamán. Mielőtt cselekedsz, köszönd meg a helyzet kimenetelét. Egészen új dolgokat fogsz felfedezni, nem csupán környezetedben, hanem önmagadban is.No comments:

Post a Comment