Saturday, April 14, 2012

26. nap - Változtasd a hibát áldássá


Minden egyes hiba, amit elkövetünk valójában egy áldás álruhában! Ma erről fogunk tanulni egy kicsit többet.

A gyerekek már eddig is példát mutattak nekünk sok esetben, és ez most sincs másképp. Gondoljunk bele, hogy a Föld csemetéi mennyi hibát elkövetnek a tanulási folyamatok során...elesnek, mikor járni tanulnak, eltévesztenek szavakat, miközben elsajátítják az olvasás tudományát, és még sorolhatnám reggelig. A legtöbb esetben a gyerekek nem keserednek el a tévedések láttán, hiszen szinte automatikusan felismerik, hogy ez része az életnek, és épp tanultak általa valami újat. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak az elvárások, önmagunkkal szemben is, és a hibákat egyre nehezebben éljük meg, majdnem átkoknak érezzük. Pedig ami a gyerekekre vonatkotik, az vonatkozik ránk is. Ballépéseinkért hálásnak kellene lennük, mert olyan leckéket adnak, amelyekre igenis szükségünk van. Legjobb esetben elismerjük, hogy a hibákból tanulni illik, ám a hála az más tészta.... Legrosszabb esetben igyekszünk másokat hibáztatni saját problémáinkért, és itt újra beköszön a felelősség fogalma. Képesek vagyunk felelősséget vállalni önnön tévedéseinkért, vagy inkább másokra és a körülményekre bízzuk ezt? Hálásnak lenni, csak és kizárólag akkor lehet, ha szembesülünk felelősségünkkel.

Rhonda ajánlata a mai napra, hogy válasszunk egy olyan hibát múltunkból vagy jelenükből, ami komoly hatással van ránk, és találjunk 10 tanulnivalót, melyekért hálásak lehetünk.
Példa: Megbírságolnak gyorshajtásért....oké, a lecke világos...ne lépd túl a sebességhatárt...de hol van a hála? Köszönd meg a rendőrnek, amiért vigyázott rád, és megfelelően végezte munkáját. Adj hálát az Univerzumnak, amiért valaki megállított és nem szenvedtél balesetet. Köszönd meg a bírságot, mert ezentúl mindig ott lebeg majd a szemed előtt, és nem követed el újra ugyanazt a hibát.

"Nem léteznek igazi hibák vagy véletlenek. Minden ami velünk történik áldásként érkezik, hogy tanuljunk belőlük." - Elisabeth Kubler-Ross


1 comment:

  1. Látod, ezt megtapasztaltam már, hogy az egész életünk során, bármennyire idősödünk, mindig tanulunk valamit. Életünk utolsó percében is így lesz! És ez bizony természetes, hogy csak a hibákból tudunk tanulni, de addig nincs baj, amíg ezt belátjuk!
    Kár, hogy ez már a 26. lecke!

    ReplyDelete